Aktiivimalli

Helsingin Autoalantyöntekijät ry ei hyväksy työttömille asetettua Aktiivimallia, eikä työministerin esittelemää omatoimisen työnhaunmallia eli ns. aktiivimalli 2:sta. Edelleen näyttää vahvasti siltä, että maan hallituksen tavoitteena on vain kyykyttää ja antaa keppiä työttömille työnhakijoille. Tämä ei ole ratkaisu, eikä auta todellisuudessa työtöntä saamaan töitä.

Maan hallituksen velvollisuutena on suojella ja tukea kansalaisiaan, myös työttömiä. Maailma muuttuu, niin myös työt ja työpaikat. Yritykset tarvitsevat yhä enemmän osaavia työntekijöitä. Hallituksen tulee tukea työttömiä ja keskittyä työttömien osaamisen kehittämiseen. Oikeanlainen koulutus antaa työttömille työnhakijoille tarvittavat eväät saada työtä jolla tulla toimeen.

Päättäjien tulee keskittyä oikeiden asioiden parantamiseen, eikä kehitellä lisää byrokratiaa ja sanktioita työttömille. Onkohan hallitus edes miettinyt mitä haittavaikutuksia yhteiskunnalle syntyy myös taloudellisesti, jos tällainen kyykyttämisen linja jatkuu. Aktiivimallin haitoilla on todennäköisesti myös pitkäaikaisvaikutuksia ja se pitää ehdottomasti estää.

Me ammattiosastona emme hyväksy näitä muutosesityksiä, jotka koskevat työttömän työnhakua. Muutokset vain lisäävät työttömien ongelmia. Vaadimme, että hallitus poistaa heti aktiivimallin käytöstä, eikä tuo lainvalmisteluun uutta työministerin esittelemää työnhaunmallia.

Helsingin Autoalantyöntekijät ry

(AKT:n osasto 007)